Casio серій CTK, LK, WK, CDP - в чому різниця? Спробуємо розібратися.

26/10/2012 12:45

ctk4200_5

 

Досить часто, підбираючи перший інструмент від компанії Casio для дому, покупець стикається з безліччю назв, цифр та іншою технічною інформацією, з якою сходу не зовсім просто розібратися. Тому давайте розглянемо маркування музичних інструментів Casio на основі популярної серії домашніх універсалів.

Все насправді дуже просто:


LK - інструменти цієї серії мають 61 клавішу з  підсвічуванням клавіш.
CTK - інструменти зі стандартною 61-клавішною клавіатурою.
WK - інструменти з розширеною 76-клавішною клавіатурою.
CDP - інструменти з 88-клавішною клавіатурою молоточкового типу.

Для повноти інформації відзначимо також інші маркування інструментів компанії Casio:
PX (Privia) - дорожча серія цифрових піаніно.
AP - елітна серія цифрових піаніно. Особливістю серії є те, що деревяний корпус інструменту бере безпосередню участь у формуванні звуку, як у справжніх акустичних фортепіано.
XW - нова лінійка професійних синтезаторів.

Детальний огляд клавішних всіх серій в рамках однієї статті не є можливим, до них ми обов'язково повернемося в наступних матеріалах, тому сьогодні  проведемо короткий огляд чотирьох домашніх універмалів  від компанії Casio. Це:

 

Casio CTK-4200, Casio LK-280, Casio WK-220, Casio CDP-220.

 

Незважаючи на, здавалося б, різні назви, ці інструменти об'єднує одне - якісна технологія звуку AHL нового покоління. Компанія Сasio не пошкодувала, і встановила в бюджетних моделях той самий звуковий модуль що і в цифровому фортепіано CDP-220, що дозволило добитися хорошого звучання і в більш бюджетних моделях. Розглянемо, які ж є  інші спільні риси чи відмінності у цих інструментів.

 

Casio CTK-4200.

 2342_1

 

Базова модель музичних інструментів у цій серії. На ній ми зупинимося більш докладно, так як по більшості функцій інструменти всієї серії ідентичні, і при описі інших моделей я буду акцентувати увагу виключно на відмінностях від CTK-4200.

 

Зовнішній вигляд, ергономіка і клавіатура.

При першому погляді на інструмент відразу проникаешся до нього повагою.  Поєднання чорного, строгого дизайну панелі і срібного корпусу справляють приємне враження. Акустична система клавішника обтягнута тканиною, що додає його вигляду певного домашнього затишку. З мінусів я б відзначив лише те, що при поганому освітленні не завжди добре видно написи на чорній панелі. А ось клавіатура справді дуже хороша. В офіційних описах її чомусь називають фортепіанного типу. На мій погляд, це не зовсім правильне визначення. Думаю, точніше буде сказати, що вона стилізована під фортепіанну, так як відповідає їй за розміром і зовнішнім виглядом. А ще конструкторам вдалося добитися певної приємною пружності при натисканні, що теж безсумнівно є плюсом.

 

 

Звуковий процесор і поліфонія.

Серцем інструменту є новий звуковий процесор, створений за оновленою технології AHL, який дозволяє домогтися дуже гарної якості звучання, а також додаткової виразності при грі, так як звучання кожного з 600 вбудованих тебрів змінюється в залежності від сили удару по клавішах. Звичайно, до звуку дорогих професійних інструментів 4200-тий трохи не дотягує, але для свого класу і ціни клавішник звучить насправді дуже добре. Процесор забезпечує 48 голосів поліфонії, що виключає випадання ноток при активній грі. До речі, якщо слово «поліфонія» для вас не знайоме, то цей термін означає кількість  нот, які звучать в один момент. Тому, навіть якщо у вас дуже насичена звуками фонограма, а ви ще й дограєте мелодію, використовуючи педаль, завдяки 48-нотної поліфонії можете не турбуватися, що окремі нотки кудись подінуться.

 

Автоакомпанемент.

Клавішник CTK-4200 має на борту 180 заводських ритмів аккомпанименту найрізноманітніших музичних напрямків. Це дозволить вам підібрати той стиль, з яким виконувана пісня звучатиме так, як ніби  вам підіграє цілий музичний колектив, чи то джаз-бенд чи рок-гурт. Особливої уваги заслуговує функція, яка мало зусрічається в недорогих інструментах - конструктор власних ритмів аккомпанименту. За допомогою цієї функції, ви можете створювати власні стилі, поєднуючи партії з різних ритмів. Наприклад взяти басову лінію з одного стилю, ударну з іншого, в результаті чого вийде ваш персональний стиль аккомпанименту. Всього можна, як допомнення до заводських, зберегти до 10 таких модифікованих стилів.

 

Система навчання.

casio_ctk-4200_02

 

За допомогою 4-х крокової системи навчання ви зможете навчитися грати на синтезаторі навіть якщо до цього часу не знали, як називаються ноти. На борту інструменту 152 навчальні композиції, які ви зможете в покроковому і наглядому режимі навчитися грати. На екрані відображається вся необхідна інформація - які саме клавіші натискати, і як називається кожна зіграна нотка. Крім простих азів навчання система може навчити вас грати найрізноманітніші акорди та їх обернення у різних тональностях. Також за допомогою навчальних вправ ви зможете вдосконалити техніку гри.

 

Семплерні можливості.

hqdefault

 

Додавши до своїх інструментів функцію семплера, компанія Casio зробила величезний крок вперед у розвитку недорогих клавішних. Адже навіть  багато більш дорогих інструментів від іменитих фірм не зможуть похвалитися цією функцією. Що таке всемплювання? Це означає, що підключивши плеєр, або інше джерело аудіосигналу до лінійного входу вашого клавішника, ви зможете записати фрагмент звучання, і грати ним, як тембром. Всього ви таким способом можете створити 8 власних варіантів звуків. Звук не обов'язково записувати, ви можете просто підключити плеєр, і використовувати акустичну систему інструменту для прослуховування музики. І, при бажанні, зможете підіграти  улюбленому виконавцеві.

 

Запис власних композицій та інші можливості.

Casio CTK-4200 має функцію 6-дорожечного запису, за допомогою якої є можливість створити власну композицію, записавши кожну партію на окрему доріжку.
Також варто відзначити інші корисні можливості:
Арпеджіатор - в наборі 90 різних варіантів.
USB-вхід - ви можете підключити синтезатор до комп'ютера за допомогою стандартного USB кабеля, і використовувати його в якості midi-клавіатури. Музичні програми відкриють перед вами цілий новий світ можливостей. 
Реєстраційна пам'ять - одним натисканням ви зможете викликати з пам'яті будь-яку з 32-х налаштувань, з попередньо налаштованим  звуком, ритмом аккомпанименту, темпом чи іншими налаштуваннями.

 


 Casio CTK-4200 підійде для всіх, хто бажає навчитися грати, або удосконалити свої музичні навички, а також як центр розваги в колі сім'ї або компанії друзів.

 


Розглянемо тепер відмінності інших моделей від CTK-4200.

 

Casio LK-280.

 lk-280-e1a1e35d5bd352152ad10e11c8c69827

 

Головна відмінність - клавіатура з підсвічуванням клавіш. Функція особливо буде корисна дітям, для яких візуальне сприйняття відіграє надзвичайно велику роль. Спостерігати за підсвіченими клавішами все ж легше, ніж стежити за їхнім відображенням на екрані. З плюсів можна відзначити також і мікрофонний вхід додатково до лінійного. Мікрофон, до речі,  вже входить в комплект. Ви можете співати в мікрофон та обробляти голос ефектом реверберації в реальному часі, або ж семплювати, як за допомогою лінійного входу, так і мікрофону. Ще інструмент може похвалитися роз'ємом для SD-карти. За всі ці «смаковинки» доводиться платити відсутністю можливості конструювати власні ритми аккомпанименту, доведеться задовольнятися тільки заводськими.

LK-280 відмінно підійде для навчання дітям,  а також усім, хто бажає навчитися грати з нуля.

 

 

Casio WK-220.

 2342_1


Інструмент відрізняється від CTK-4200 тільки за двома параметрами. Це розширена клавіатура на 76 клавіш, і наявність мікрофонного входу. Мікрофон у комплект не входить. За всіма іншими параметрами, включаючи функції і зовнішній вигляд, синтезатори ідентичні.

Casio WK-220 може бути хорошим компромісним варіантом, якщо потрібен інструмент з розширеною клавіатурою, але повноцінне цифрове піаніно немає можливості або бажання купувати. Також його купують і як перехідний для дітей, які тільки розпочали навчання у музичній школі.

 

Casio CDP-220.

Casio-CDP220R(2)

 


Топовий інструмент в лінійці. Включає в себе всі можливості вищенаведених клавішних. Крім, звичайно ж, підсвічування клавіш:). Головна відмінність - 88-клавішна клавіатура рояльного типу з молоточкової механікою, яка дає відчуття гри на справжньому роялі. Також варто відзначити абсолютно інший дизайн. Інструмент має строгий чорний вигляд і більш великий екран жовтого кольору.

220_screen

 

У CDP-220 встановлена більш потужна акустична система. З функцій варто відзначити збільшенe кількість заводських тембрів - 700, і ритмів аккомпанименту -200. Мікрофон у комплект не входить, зате входить педаль сустейну (аналог правої педалі у фортепіано). Опційно можна також придбати дерев'яну підставку, з якою зовнішній вигляд інструменту щк більше наблизиться до акустичного фортепіано.

Сasio CDP-220  сміливо можна рекомендувати усім, хто бажає за невеликі гроші мати і цифрове піаніно та синтезатор в одному флаконі. Враховуючи усі параметри, це дуже вдала модель, з якою мало хто зможе конкурувати.

 

Вдалої усім творчості!

Огляди музичних інструментів від Юри Клавішко. 2012
Передрук матеріалів тільки з письмового дозволу автора.

www.ionika.com.ua

Написати коментар

Google .