Casio WK-3800 - цілий світ у одному інструменті.

25/10/2012 17:26

82_big

 

2012  рік закінчується. Разом з ним закінчується і ера одного з найвдаліших за останні роки, на мій погляд, синтезаторів для домашньої творчості - Сasio WK-3800, який цього року був знятий з виробництва. Магазини розпродують останні екземляри цієї моделі, а ми спробуємо розібратися, які саме характеристики так сподобалися покупцям, і чому цей інструмент сміливо можна внести в умовних каталог найвдаліших музичних інструментів компанії Casio за весь час існування.

Моє особисте знайомство з цим клавішним сталося випадково. Я зайшов в один з музичних магазинів подивитися новинки музичного світу, і цікавили мене, в першу чергу, інструменти суто професійні. Серед інших інструментів мій погляд привернув і великий, срібного кольору, 76-ти клавішний WK-3800. Чисто з цікавості я взяв декілька акордів, пробіг пальцями по клавіатурі і ... був дуже приємно здивований якістю звучання. Я завжди досить скептично ставився до інструментів з вбудованою акустикою і ритмами аккомпанименту, вважаючи їх негідними для використання на професійній сцені. У більшості воно так і є, але, як виявилося, є й приємні, і головне, досить недорогі винятки і  в бюджетному секторі.

Отже, давайте розглянемо більш детально, що являє з себе Casio WK-3800.

Зовнішній вигляд.


Інструмент красивого, срібного кольору, і привертає до себе увагу, в першу чергу,  закритою металевою сіткою акустичною системою. З кожної сторони встановлено два динаміки - широкополосний і високочастотний, а також є фазоїнвертор для посилення низьких частот, що в комплексі робить звук дуже потужним і якісним, достатнім для озвучування кімнати середньої величини. Безперечним плюсом інструменту є також зовнішній вигляд в загальному - строгий дизайн, ніяких різноколірних «дитячих» кнопочок, інтуїтивно зрозуміла і дружелюбна панель управління, великий дисплей.

Клавіатура.


У інструменту встановлена дуже непогана, для свого класу, клавіатура на 76 клавіш. Відразу видно, що розширеною клавіатурою інструмент привертає до себе додаткову увагу тих користувачів, для яких гра на фортепіанних звуках не є самим останнім заняттям. А для багатьох класичних фортепіанних творів стандартної для бюджетного сектору 61-клавішної клавіатури буде недостатньо. Тому 76 клавіш якраз в самий раз. Радує те, що у клавіатури не відчувається тієї преславутої "резиновості", якою так "славляться" багато бюджетних моделей.

Функції.

ekran_3800
  
Як правило, в діапазоні цін до 4000 гр. мало який інструмент може похвалитися хорошими функціями і творчими можливостями. А WK-3800 може. Функціонал інструменту заворожує. Наприклад, ви можете не тільки грати вбудованими ритмами аккомпанименту, але й редагувати їх, або самому створювати  з нуля, чи завантажувати уже готові за допомогою SD-карти, або безпосередньо через комп'ютер по USB за допомогою спеціального програмного забезпечення. Всього можна в пам'ять завантажити 16 власних ритмів, окрім 166 заводських. Відзначу також, що за допомогою SD-карти, USB, або вбудованого дисководу можна завантажувати ще й різні фонограми і нові звуки. До речі, вбудований дисковод буде як раз доречним для тих музикантів, у яких збереглися колекції фонограм на дискетах. Ще з корисних функцій варто відзначити мікшер. З його допомогою ви зможете відрегулювати рівень звуку в кожній окремій партії аккомпанименту. Чи взагалі відключити певну партію. Наприклад, ви можете відключити всі скрипки, дудки в аккомпанименті та залишити тільки ударні, бас і фортепіано. Композиція відразу зазвучить більш прозоро, незагружено, ніщо не буде заважати співу.
  
Свої фонограми ви зможете записати за допомогою 6-доріжкового секвенсору. В принципі, у багатьох недорогих інструментів є можливість 6-доріжкового запису, але тільки далеко не кожен дозволяє здійснювати контроль над будь-якою записаної ноткою. Якщо ви зіграли партію неправильно, вам необов'язково переписувати наново всю доріжку. Ви можете просто робити запис в покроковому режимі, такт за тактом, або просто виправити будь-яку неправильно зіграну нотку. Готову композицію можна зберегти у внутрішню пам'ять чи на зовнішні носії інформації.

Окремо варто відзначити наявність в інструменті відразу двох коліс для контролю звуку. Це Pitch Band і Modulation.

pitch_3800

У парі ці два колеса зустрічаються, в основному, тільки в більш дорогих синтезаторах, і дають вам можливість додаткового контролю над звучанням. Pitch Band можна використовувати, наприклад, для більш виразної гри на інструментах, у яких використовується еефект підтяжки звуку, наприклад, електрогітара або духові, а колесо Modulation додасть ефект вібрації, або наприклад, ефект "Leslie" для звуків електрооргану.

Звук.


Перш ніж поділитися своїми враженнями про звук, дозвольте розповісти старий анекдот. «Продавець в комісійному магазині розхвалює магнітофон. І колонки потужні, і дизайн гарний, і збірка японська, і стан відмінний. Чому ж його комісували? - Та, дурниця, звуку немає. ». Те ж саме і у синтезаторах. Функції функціями, але якщо звуку хорошого немає, то .. самі розумієте) Але з цим, якраз, все відмінно! В інструменті використовується передова технологія звуку ZPI, яка надає інструменту натурального і реалістичного звучання. Тонкощі звуку проявляються в найменших нюансах. Сasio WK-3800 можна вже справді назвати синтезатором, так як його можливості дозволяють насправді синтезувати звук, створюючи абсолютно нові тембри. Частина тембрів ви можете створити на основі Wave-файлів, тобто, по суті, з абсолютно будь-якого звуку! В цілому в інструменті близько 900 (!) різних варіантів тембрів, з них 224 - це ваші власні.

Одна з яскравих особливостей інструменту - емуляція електрооргану "Hammond".

casiob3mode

Хаммонд-орган - відомий музичний інструмент, який  часто використовується в різноманітних стилях музики, від класики до року. Характерне звучання інструменту досягається завдяки 9-ти регуляторам зміни тембру, яких називають дравбарами, а також спеціальними надстройками вібрації і перкусії. Ну і звичайно, впізнаваності і виразності Хаммонду додає знаменитий ефект  динаміків, що обертаються - "Leslie". Можливості WK-3800 включають в себе всі ті ж налаштування, що й у справжнього Хаммонда, включаючи імітацію 9-язичкових дравбарів. Редагувати регістри органу можна як з панелі інструменту, так і за допомогою програми на комп"ютері. (див.фото). Звичайно, імітація є імітація. Існують і більш досконалі імітації, але в інструментах, які коштують набагато дорожче. Як би там не було, справжній аналоговий Хаммонд дуже важко замінити, та сам факт наявності такого роду можливостей в інструменті бюджетного класу - вже великий плюс.

DSP-процесор.

dsp

Ще однією вкрай корисною особливістю Casio WK-3800 є наявність потужного DSP-процесора. Про його значущість для інструменту говорить найбільша і найяскравіша кнопка на панелі, з нанесеним однойменним надписом. У більшості інструментів цієї цінової категорії з ефектів обробки присутні тільки найосновніші - реверберація, ділей, хорус, еквалайзер. У 3800-го все набагато серйозніше. Хочете додати ефект драйву на електрогітару? Без проблем! Або може бажаєте підчепити на фортепіано ефект фазера разом зі стерео-ділея? Інструмент це забезпечить. Ви зможете обробити звук будь-якими типами і комбінаціями ефектів - фленжер, компресор, пінг-понг ділей, ротарі, фазер, дисторшн - в загальній кількості більше двохсот DSP-ефектів! Насправді вражаюче.


Підводячи  підсумок.


Сasio WK-3800 - справді дуже вдала і недорога модель, яка може стати вашим першим кроком в світ створення якісної музики. Цей інструмент є своєрідним мостом між домашнім музикуванням та професійною сценою. Звичайно, він не позбавлений недоліків, як і будь-який інший інструмент, але, як казав популярний персонаж відомого серіалу Шелдон Купер, - «Я завжди визнаю талант там, де він є». Особисто я, повторюся, визнаю цей музичний інструмент одним з найкращих в історії Casio. Інструмент, який допоможе розвиватися і вашому власному таланту.

Написати коментар

Google .