Medeli DR-3 - Новий гравець на ринку портативних аудіорекордерів

31/10/2012 12:55

Medeli DR-3 - Новий гравець на ринку портативних аудіорекордерів.

 dr3_1

Одним з найпопулярніших   рекордерів на нашому ринку став Alesis PalmTrack. Чотири  вбудованих мікрофони,  окремі мікрофонний та лінійний входи, зручне керування -  це деякі з характеристик, завдяки яким  PalmTrack став незамінним помічником для усіх, хто має потребу у якісному портативному записі звуку. Проблемою було лиш те, що офіційно в нашу країну цей апарат ввозився досить малими партіями, основну масу продаж складали «сірі»  поставки з Європи та США, без будь-якого надійного гарантійного забезпечення. І ось, проблему з офіційними поставками було вирішено, хоча дещо й у незвичаний спосіб. Як виявилося, компанія Alesis не є виробником цього рекордеру, а лише продає його під своєю, розкрученою на американському та європейському ринках,  торговою маркою. Виробником же цього прибору є гонг-конгська компанія Medeli, яка  досить відома на азійському ринку, а на відчизняному   відома в першу чергу завдяки синтезаторам та цифровим фортепіано.    Тепер настав час і рекордерів. Називається модель Medeli DR-2, і від Alesis-а відрізняється лише назвою та комплектацією. Наприклад, у комплекті є блок живлення. І навіть більше – зовсім недавно Medeli представила нову модель – DR-3, яка має ряд розширених можливостей. Тому зробимо короткий огляд  цієї моделі, та відмітимо зміни відносно попереднього DR-2.

 

Зовнішній вигляд, ергономіка.

 

storony_dr3

  Рекордер з першого погляду сприймається як серйозний аппарат, в першу чергу завдяки парі  великих стереомікрофонів.  Рекордер відчутно “схуд”, відносно DR-2, і зручно лежить у руці.

Чорно-білий корпус виглядає досить цікаво, але якось занадто пласмасово, без лоску. Але  в загальному рекордер має добротний вигляд. Розміщення кнопок і регуляторів зручне та інтуїтивно-зрозуміле. Звикнути до управління можна досить швидко.

rizba_dr3

Також варто відмітити зміну розміщення різьби для кріплення рекордера.  Якщо у попередника вона була  в нижній частині, то у DR-3  рызьба знаходиться з тильної сторони. Завдяки такій зміні рекордер, закріплений на відеокамері, наприклад, отримав положення характерне для традиційного на камерного мікрофону.

 

 

Екран.

   Відносно попередника екран DR-3 суттєво збільшився у розмірі, хоча в загальному саме меню залишилося без змін. Всього лиш дадалися нові пункт з можливостями, яких не було у більш ранньої моделі.

 

Режим запису.

 

reckrd-setup_dr3

   Традиційно для рекордерів запис даних можна вести як у незжатому форматі Wav (44.1 або 48 кілогерц, 16 або 24 біт), так і популярному Mp3. Одним з недоліків DR-2 було те, що після кожного включення режим запису автоматично встановлювався в Mp3 320 kbpc.  Це було незручно для людей, які записують дані у незжатому форматі, приходилося кожен  раз відновлювати потрібні налаштування. У новій моделі недолік виправлено, і виставленні налаштування після перезавантаження аппарату не змінюються.

 low_cut_dr3

  З'явилася досить важлива, на мій погляд, функція – Low cut filter, тобто обрізка ультранизьких частот. Для багато кого ця функція є малозрозумілою. Приведу приклади із практики.  Їдучи в автобусі, на рекордер Alesis Palmtrack (він же DR-2) я не зміг корректно записати  звук двигуна, через велику гучність його роботи та надмірну кількість низькочастотних обертонів. Навіть при мінімальному рівні запису всеодно були перезавантаження. Один із користувачів інтернету, коли ділився враженнями про рекордер, також відмітив, що не зміг записати  шум водоспаду по тій же причині. І це не поодинокі випадки. Ультранизькі частоти присутні практично скрізь. Звісно,  використання цього фільтру  трохи зменшує стереобазу і применшує звучання низу в цілому, проте це можливо виправити під час редагування звучання за допомогою спеціалізованого софту. А перегруз запису уже нічим не виправиш.  Якщо  при запису у вас немає ультранизьких джерел звуку, то звісно, функцію краще вимкнути. Але в разі чого, пам'ятайте – вона до ваших послуг.

 mics_dr3

      Ще одна суттєва зміна – два стерео мікрофони замість чотирьох. Особисто для мене залишилося загадкою, для чого було робити чотирьох-мікрофонний запис, якщо пишеться все одно лиш у стерео-режимі. Наприклад 4 мікрофони має також і Zoom H2. Але там в режимі роботи чотирьох мікрофонів одночасно при запису створюється два стерео файли – окремо пара передніх мікрофонів, і окремо пара тильних. Тому у Medeli порахували зайвим такий псевдо квадро запис, повернувшись до більш традиційного стерео мікрофону.

 

  Однією з переваг рекордерів Medeli є наявність окремого лінійного входу, тоді як у більшості конкуруючих моделей лінійний вхід суміщений з мікрофонним. На думку багатьох користувачів, окремий справжній лінійний вхід дозволяє добитися кращої якості запису. Саме завдяки окремому лінійному входу ці рекордери  популярні серед відео операторів, які беруть аудіо доріжку для своїх відеозаписів з мікшерного пульта. Наприклад, це весільні оператори. Взагалі, рекордер може вести запис у чотирьох режимах – з вбудованих мікрофонів, з зовнішнього мікрофону, з лінійного входу, та поєднання лінійного входу та мікрофону.

 

  Ті ж весільні оператори відмічають ще одну позитивну рису рекордерів Medeli – корректну  і м’яку роботу  автоматичного рівня запису. Коли джерела звуку під час репортажного типу зйомки постійно кардинально змінюються, функція автогейну потрібна як ніколи.  Звісно, присутня  і можливість повністю ручного регулювання рівня запису, за допомогою зручного колесика. Також присутній перемикач рівня чутливості мікрофонів. Варто лише пам'ятати, що чим більший рівень чутливості, тим більше шумів, тому більш чутливий режим потрібно вмикати лише тоді, коли це справді необхідно.

 

sd_dr3

І ще, запис ви тепер маєте змогу робити на карти SD HC. Попередник підтримував лише карти SD  старого типу.  Тепер же виробником заявляється підтримка карт до 16gb, але, напевне, зможе прочитати і більші розміри. Але чи варто? Чим більше інформації на карті, тим довше рекордер включається, і ви можете просто не встигнути зробити якийсь терміновий запис.

 

Моніторинг та еффекти.

 

   Варто звернути увагу також і на функцію моніторингу. Тобто, коли рекордер пропускає через себе сигнал без самого запису. Функція може бути корисна для попереднього налаштування. Також режим моніторингу можна використовувати для того, щоб ваш рекордер працював у режимі  накамерного мікрофону.  Наприклад, ви можете під'єднати вихід з рекордера до входу  вашої відеокамери чи фотоаппарату, і увімкнути режим моніторингу.  В такому випадку звук буде записуватися безпосередньо разом з відео в один файл. Звісно, ніщо вам не завадить паралельно включити запис і на самому рекордері.

 

   Medeli DR-3  володіє досить цікавою функцією – блоком ефектів. Усього доступні чотири традиційні ефекти – Room , Hall, Delay, Pitch Shift. Ефекти працюють лише у режимі моніторингу,  і їхня дія не записується безпосередньо у файл, навіть якщо увімкнений запис. Функція може бути корисна, наприклад, для вокалістів. Співаючи, ви можете чути свій вокал уже з бажаною обробкою.  До речі, забув відмітити, що у режимі запису є можливість налаштувати мікрофони саме під запис вокалу.  А функція пітчу може  бути корисна, якщо ви, наприклад, проводите веселе міроприємство для дітей, і вам хочеться їх повеселити. Використовуйте рекордер у режимі мікрофону, натиснувши кнопку моніторингу, та веселіть діточок смішним тонким голосом скільки заманеться J І це лише приклади, насправді способи використання ефектів обмежуються лише вашою творчою фантазією.

 

   Окремо з цікавих та потрібних функцій варто відзначити і вбудований тюнер. Відтепер ви завжди матимете змогу провірити стрій своєї гітари, скрипки чи іншого струнного музичного інструменту перед записом.

 

Режим відтворення.

Безпосереднє відтворення  записаного матеріалу є стандартним для більшості рекордерів. Програвання файлів, підсилення низьких частот, видалення, вбудований динамік – все як у всіх. Одним з недоліків рекордеру є те, що його досить незручно використовувати в якості mp3 плеєра. Для того, щоб можна було прослухати завантажену на картку пам’яті композицію, потрібно її перейменувати згідно стандартів.  Мало кому схочеться перейменовувати кожен трек улюбленого виконавця.  Але є одна функція, на яку варто звернути увагу – Vokal Cut. За допомогою цього налаштування ви можете вирізати звук, який знаходиться  по центру аудіобалансу файлу. Згідно певних стандартів, саме там розміщений основний вокал, тому в багатьох композиціях дійсно ви зможете вирізати вокал з пісні.  Але справедливості ради, варто відзначити, що абсолютного вирізання вокалу навряд чи доб’єтеся, всеодно відголоски будуть чутні. Та й досить часто разом з вокалом  частково відсікається звучання деяких музичних інструментів. Все залежить від того, як було зведено аудіозапис на студії. Тому розраховувати, що  чарівна кнопочка перетворить пісню в ідеальну мінусову фонограмму не варто, і, на мою, думку, навряд чи це буде в найближчому майбутньому.

 

Звучання.

Я провів невелике тестування  рекордера Medeli DR-3. Ви можете ознайомитися з ним, завантаживши заархівований файл, у якому є всі записані аудіофайли з прикладами запису.

http://narod.ru/disk/63184407001.d2fc6fa92edf7659d3d5b3293c7ae3e8/Dr3%20records.rar.html (скопіюйте цей текст та в ставте у строку пошуку вашего браузера)

 

На мій погляд, аппарат  видає дуже хорошу якість запису, як для його ціни. Вбудовані мікрофони не лише мають масивний вигляд, вони дійсно добре записують .   

 

Підсумок.

 

Medeli Dr-3 -  Дійсно вдалий рекордер. Попри невеликі недоліки, про які згадувалося вище, прибор добре виконує свою основну функцію – якісно записує звук. А ряд інших додаткових можливостей, таких як лінійний вхід,  тюнер, обрізка вокалу, фільтр низьких частот, корректний авторівень запису, роблять його вдалим вибором для найширших сфер використання – для відеооператорів, музикантів, студентів, журналістів чи просто якісного домашнього портативного звукозапису. 

--

Купити рекордер:

http://ionika.com.ua/ua/product/medeli-dr-3

Написати коментар

6 Коментарі

  • Рейтинг: 1 + -
    Игорь :
    а почему внешний вид модели Medeli DR3 отличается у вас с этим http://muztang.com.ua/medeli/tsifrovoj-rekorder-medeli-dr-3 или их тоже уже стали подделывать .Каккой из них Тайваньский Medeli
    • Рейтинг: 1 + -
      Зовнішній вигляд не відрізняється, там просто інший логотип. Поширена практика серед китайський виробників, але так як МЕДЕЛІ є одним з найбільших китайських виробників музобладнання, то відповідно саме він і виробляє цей прибор. Хлопці, на яких ви посилаєтеся просто трохи халтурно аіднеслися до наповення свого сайту, і взяли першу ліпшу картинку в інтернеті. В Україні продаються саме МЕДЕЛІ.
    • Рейтинг: 0 + -
      Денис:
      По Германии он продаётся под именем Mc Crypt DR3.
  • Рейтинг: 0 + -
    Игорь :
    Действительно отличный девайс.Уже купил.Хотя и не здесь но спасибо за обзор.
  • Рейтинг: 0 + -
    Operator:
    В статье Вы пишите"Также режим мониторинга можно использовать для того, чтобы ваш рекордер работал в режиме накамерного микрофона. Например, вы можете подсоединить выход из рекордера к входу видеокамеры или фотоаппарата, и включить режим мониторинга. В таком случае звук будет записываться непосредственно вместе с видео в один файл."Так вот с некоторыми камерами DSLR,в том числе Panasonic GH . серии эта функция работать не будет.
    • Рейтинг: 0 + -
      Юра Клавішко:
      если вы включаете мониторинг, то слышите звук из микрофона (внутренних или внешнего) в наушниках. Это просто аудиосигнал, который можно кабелем направить напрямую на аудиовход камеры. Поэтому какая разница какой микрофон, если аудиосигнал слышно? Другой вопрос, что сигнал может быть слишком громким, поэтому будет конкретный перегруз, нужно его погашать с помощью специального кабеля.
Google .