Casio Privia PX-850 - хороший вибір, якщо плануєте купити цифрове піаніно середнього класу. Порівнюєм з Yamaha YDP-142, Yamaha YDP-162, Korg LP-380, Kurzweil MP-15 SR

09/08/2013 22:32

 

 

Casio Privia PX-850 - огляд нового цифрового фортепіано і порівняння з конкурентами.

 

px-850_room-2_crop

 

 

Компанія Casio останнім часом часто радує нас гарними і, навіть в деякому роді, революційними музичними новинками. Такою, на мій погляд, є нова 50-я серія Casio PX, або Casio Privia, до якої входять PX-150, PX-350, PX-750, PX-850. Особливістю модельного ряду є абсолютно новий звуковий процесор AiR, що встановлює найвищий рівень звучання в домашніх цифрових фортепіано середнього рівня. А також, в порівнянні з попередньою серією, використовується більш нове і більш цікаве покриття клавіатури - під слонову кістку і чорне дерево. Звичайно ж, це не всі відмінності нової серії, їх досить багато, та й самі інструменти сильно відрізняються один від одного, тому в цій статті коротко розповімо тільки  про топовий інструмент серії - Casio Privia Px-850.

 

Casio Px-850 з'явився на ринку України останнім з усієї серії. Приємним сюрпризом стала заявлена роздрібна ціна, яка виявилася на порядок нижче прогнозованої, адже такі характеристики і можливості ще ніколи раніше не були доступні за настільки низьку ціну. З іншого боку - це природньо, так як прогрес йде вперед, технології весь час розвиваються, і ми отримуємо більше за менші гроші. Отже, чим же таким особливе нове цифрове фортепіано від Casio?

 


Звучання і клавіатура.

 


Нова звукова технологія AiR (Acoustic and intelligent Resonator) - головна фішка всієї серії Casio PX, але саме в Px-850 вона розкривається на повну силу. У першу чергу варто відзначити рекордну поліфонію в 256 голосів (максимальне одночасне звучання нот), яка дозволить прозвучати абсолютно всім нюансам гри навіть при самому інтенсивному виконанні. Жоден інший інструмент не може похвалитися такою великою поліфонією. Здавалося б, що це занадто багато, але майте на увазі, що стереосемпли рояльного тембру складається з двох частин (лівий і правий канал), І взявши звичайний трехзвучного акорд, ви задіюєте 6 голосів поліфонії. А якщо грати швидко, при цьому використовуючи ще й педалі, то кількість голосів поліфонії буде кратно збільшуватися.

resonans_structure_small

 

AiR пропонує ще одну унікальну можливість - справжній між струнний резонанс і справжній педальний резонанс, тобто в звучання додаються і відтінки резонуючих струн, і всі інші, скажімо так, звукові артефакти, які важко описати, але які чутно, якщо сісти за акустичний інструмент. Це саме той випадок, коли потрібно почути :)

 

px-850_krishka2

Ще однією особливістю Casio Px-850 є справжнє моделювання рояльної кришки. Всі ми знаємо, що звучання акустичного рояля міняється залежно від фізичного положення кришки. Всі інші інструменти серії Casio PX моделюють цю функції чисто цифровим способом, і тільки в Px-850 є справжня фізична кришка, залежно від положення якої змінюється глибина звучання інструменту.

 

 

 

Коротко варто розповісти також і про клавіатуру. А цікава вона не тільки вищезгаданим покриттям під слонову кістку і чорне дерево, але і своєю внутрішньою будовою.

keyboard-structure-2

Система клавіатури зроблена на новому безпружинному трехсенсорному молоточковому механізмі, максимально наближеному до автентичного. Залежно від діапазону клавіші відрізняються один від одного вагою, жорсткістю та іншими характеристиками. Є ще одна цікава деталь. У акустичному інструменті в різних регістрах молоточки мають різну форму і різний час між натисканням на клавішу і ударі молоточка по струні. Ця різниця обчислюється частками мілісекунд, важко помітними для людського слуху окремо, але привносять свою долю  в акустичне відчуття гри. Механіка нової лінійки цифрових піаніно Casio відмінно імітує всі ці нюанси, а самі топові з них, до числа яких входить і PX-850, можуть також впливати не тільки на сам звук, а й на характер завершення звучання, залежно від швидкості відпускання клавіші.

 

key_off

 

Всього Сasio PX-850 пропонує 18 тембрів, 5 з яких це різні варіанти звучання фортепіано. Крім звуків прямого призначення, в інструменті також є інші
високоякісні імітації - кілька електропіано і органних звуків, струнні, контрабас, клавесин і вібрафон.

 

 


Функції та можливості.

 

Оскільки основною інновацією нової серії є саме звучання і клавіатура, функціональні зміни були не так сильно порушені, і в своїй більшості залишилися без змін. У першу чергу це функція Дует, яка дозволяє розділяти клавіатуру на дві частини з однаковим тональним діапазоном.

 

duet_1

 

Це буде особливо корисно для занять учня з учителем. У навчанні не буде зайвою і функція метронома, що дозволяє встановлювати потрібну швидкість і розмір. До речі, займатися можна і в навушниках, причому передбачено два окремих роз'єми для підключення. Стандартними також є функції накладення двох звуків один на одного, а також розділення клавіатури між двома різними

інструментами. Casio PX-850 також пропонує 2-х доріжковий запис. Наприклад,  ви можете записати окремо партію лівої, а потім правої руки, або задіяти будь-який інший інструмент.

Але це все стандартні функції, які були і в більш ранньому PX-820. Нова можливість тільки одна, але дуже корисна і практична - аудіозапис на USB-флешку.

flashka_Casio

 

Мало який інструмент володіє такою функцією, але ж вам захочеться винести свою творчість за межі інструмента, щоб, наприклад, поділитися своєю музикою з друзями в соцмережі, або закинути композицію в свій мр3-плеєр. Як правило, щоб зробити хорошу запис потрібно мати або окремий професійний аудірекордер, або гарну зовнішню звукову карту для компютера плюс навики роботи зі звукозаписуючими програмами. У Px-850 все набагато простіше - запис можна зробити відразу на флешку в аудіоформаті, а потім вже робити з готовим матеріалом що завгодно. Крім цього, можна використовувати аудіосистему цифрового фортепіано для відтворення як своїх аудіозаписів, так і будь-яких інших. Наприклад, можна зробити ось так - закинути на флешку аудіозапис барабанних ритмів і розділити клавіатуру на дві частини. У ліву частину поставити контрабас, в праву - фортепіано. Включаєте барабанний ритм з флешки і імпровізіруете під нього обраними інструментами.

 


До речі,  ще про звук. Завдяки потужній вбудованої акустичній системі, звучання інструменту дуже якісне і глибоке. Адже потужність складає по 20W на кожен канал, що досить багато. Якщо ж захочете використовувати додаткову акустичну систему, то тут у Casio PX-850 теж є своя перевага - лінійні виходи, що дозволяють підключати зовнішню звукопідсилюючу апаратуру.

 

 

Конкуренти.

 


Коротко поговоримо про конкурентів. Інші компанії теж не сплять, і також запропонували свої новинки.Причому досить цікаві. Розглянемо три конкуруючих цифрових фортепіано - Yamaha YDP-142 (YDP-162), Kurzweil MP-15 SR і Korg LP-380. Всі ці інструменти мають схожий форм-фактор (цифрове піаніно в вбудованому дерев'яному корпусі) і схожу ціну. Все, як і Casio, мають подвійний вихід на навушники. Все, крім Korg LP-380, мають можливість підключення до комп'ютера через USB. Для людини, яка не особливо стежить за новинками такого роду інструментів, а просто бажаючої купити цифрове фортепіано для дому (а таких, як правило, більшість) на перший погляд всі ці піаніно схожі один на одного, і вибрати цифрове піаніно без базових знань про них часто важкувато. Тому й варто порівняти їх між собою.  Хотілося б неупереджено і чесно зазначити плюси і мінуси кожного інструмента, але, саме як цифрове фортепіано, Casio PX-850, на мій погляд, є кращим вибором з цієї четвірки за свої гроші.

 

Але, взагалі, роздуми про звук фортепіано завжди достатньо суб'єктивні, і мої зокрема, так як кожен чує по своєму, і комусь цілком може сподобатися конкретний інструмент і без всіх цих межструнних резонансів і інших наворотів. Плюс у багатьох існує особиста прихильність до тієї чи іншої марки, або навпаки - якщо не подобається людині сам бренд Casio, а подобається Kurzweil, наприклад,  то і звучання буде сприйматися крізь призму особистого ставлення до бренду. Ось тому я і великий шанувальник сліпих тестів, щоб оцінювати звучання на слух, не знаючи на якому саме інструменті грається.

 

Відразу зазначу, що технологію на подобі AiR не пропонує жоден з конкуруючих продуктів. Так, всі вони звучать дуже непогано, але принцип самого побудови тембру фортепіано у PX-850 побудований на основі фізичного моделювання, а не просто засемпльованого звучання. Тому такі функції як межструнний і педальний резонанс є тільки у Casio. Звичайно, в описі кожного з конкуруючих інструментів теж згадується про благотворний вплив резонансу на звучання, і це дійсно так. Але принципова відмінність у тому, що це резонанс саме акустичної системи і принципу розташування динаміків, типу як коробка акустичної колонки впливає на звучання динаміка. А у Casio PX-850
резонанс закладений на програмном рівні. Ну а стандартний звуковий резонанс від вбудованих динаміків - це само собою. Також у всіх конкурентів поліфонія в два-чотири рази менша, але враховуючи іншу технологію звуку цього цілком достатньо для комфортної гри. Ні у одного з конкурентів немає можливості прямого аудіозапису на флешку або інший носій, як і самого роз"єму під такий носій. Це є тільки у Casio.

 

Поговоримо тепер більш докладно про конкурентів Casio PX-850.

 

1. Yamaha YDP-142 (11600 гр) і Yamaha YDP-162 (14600 гр).

30222yam

Як на мене, YAMAHA YDP-142 конкурент в основному за ціною. Бо за технічними характеристиками поступається, абсолютно за всіма параметрами, включаючи меншу кількість тембрів (10). Я б скоріше порівняв це цифрове фортепіано з більш простою моделлю Casio PX-750, з якою вони більш схожі як характеристиками, включаючи поліфонію 128 голосів, так і потужністю акустичної системи (2х9 ват). Але, традиційно Ямаха сама по собі більш дорожче, плюс Yamaha YDP-142 має свій, якісний фірмовий звук, за який багато хто любить інструменти цієї фірми. Порівняно зі старою моделлю YDP-141, у YDP-142 покращилося звучання також завдяки новій розробці інженерів Ямахи - Acoustic Optimizer, що допомагають збагатити звук за допомогою системи контролю резонансів. Але, повторюся, це саме фізичні, а не програмні резонанси, відповідно, якщо ви захочете записати звук з лінійного виходу, то вони вже не будуть благотворно впливати на звучання, на відміну від програмного резонансу струн PX-850. Більш коректно було б порівняти з Yamaha YDP-162. У цього цифрового фортепіано потужніша (2x20W) акустична система, така ж як у PX-850, і присутній резонанс демпферної педалі, який  поліпшує акустичні властивості інструменту. У YDP-162 більш якісне покриття клавіатури, з імітацією під слонову кістку. Само собою є технологія фізичного резонансу Acoustic Optimizer. У цілому піаніно звучить дуже гідно, і якщо ви прихильник інструментів Yamaha, то це цифрове фортепіано вам сподобається. Потрібно також відзначити більш широкий вибір колірних варіантів інструменту. До речі, гарантія на інструменти Yamaha, як і Casio - 2 роки, у інших виробників вона складає 1 рік. Але, при всьому цьому, врахуйте, що поліфонія теж всього 128 голосів, аудіозапису немає і ціна на рівні топового Casio Celviano AP-450, який звучить ще багатшими ніж Casio Privia PX-850. Хоча ще одна перевага Yamaha я пригадав - в комплекті вже йде банкетка.

 

 

2. Korg LP-380 (12100 гр).

korg_lp-380_1

 

 Нове цифрове фортепіано від відомого японського бренду. Чесно кажучи, його попередник, Korg LP-350, мені не дуже подобався звуком фортепіано, але в новому Korg LP-380 задіяні більш якісні семпли, і інструмент став звучати більш гідно. Любителям Корговского звучання фортепіано LP-380, безумовно, сподобається. Важливо відзначити, що це єдиний інструмент з цієї четвірки, який продається в білому кольорі, а також у традиційному чорному. Інструмент пропонує 30 різних тембрів, включаючи 8 фортепіанних, що більше ніж у PX-850. Звуки дуже якісні, адже Korg впринципі не робить  аматорських інструментів. В інструменті присутні традиційні професійні MIDI-роз'єми, але відсутній USB, що виглядає досить дивним, враховуючи, що Korg LP-380 це, в першу чергу, замінник домашнього фортепіано а не студійний інструмент, адже простий користувач поняття не має навіщо йому ці "радянські" виходи, а от USB згодився б, щоб безпроблемно підключити інструмент до комп'ютера. В цілому модель цікава і добре звучить, але без особливих видатних характеристик на тлі конкурентів. Заявлена потужність динаміків трохи вище ніж у Casio і Yamaha - 2х22W. До плюсів інструменту ще можна віднести наявність лінійного виходу.

 

 

3. Kurzweil MP-15 SR.

MP-15_SR

 

Нова модель від дуже авторитетного серед професіоналів бренду прийшла на заміну популярному Kurzweil MP-10 SR. Можливо для простих користувачів назва Kurzweil нічого не говорить, але кожен сучасний музикант добре знає і поважає цю марку. Впринципі, інструмент вийшов самим несхожим на інші, і його швидше можна назвати синтезатором і цифровим фортепіано в одному корпусі, що робить його найбільш універсальним в даній четвірці. Я навіть трохи сумнівався, чи варто його включати для порівняння в дану статтю. Найбільш слабким місцем інструменту, швидше за все, є поліфонія, яка складає всього 64 голоси. Тому, якщо вас цікавить просто якісна заміна фортепіано і нічого більше, то ця модель, мабуть, не матиме особливих переваг перед конкурентами. Але якщо хочеться багато звуків, можливостей і ритм-машинку в одному корпусі - то Kurzweil MP-15 SR - прекрасний вибір. Інструмент пропонує цілих 128 різнобічних звуків високої якості, включаючи не тільки стандартні для цифрових фортепіано звуки, а й синтезаторні ліди, педи, гітари, баси, ударні, перкусію та багато інших. Всі звуки взяті з професійних інструментів серії PC3. Клавіатуру можна розділити на цілих 4 частини, а також створити 64 своїх комбінації звуків. Kurzweil MP-15SR також пропонує 60 ритмічних патернів різних музичних стилів. Сам звук фортепіано, традиційно для даної марки, дуже глибокий, якісний і щільний. Плюсом також є потужна двосмугова 30W аудіосистема, що складається з 4-х динаміків. Kurzweil MP-15SR єдиний з четвірки інструмент, що володіє усіма наборами раз"ємів, що включають виходи на навушники, лінійні виходи, USB і традиційні MIDI. У комплекті також йде банкетка, як і у Yamaha. За сувукупністю можливостей і ціни, на мій погляд, це найгідніший конкурент у Casio PX-850.

 

 

Висновок.

 

Casio Privia PX-850, на мій погляд, один з найкращих варіантів заміни домашнього фортепіано, з шикарним потужним звучанням, функціями для навчання та аудіозаписом. Інструмент виглядає дуже сильно на тлі основних конкурентів. Але яке саме купити цифрове піаніно кожен вирішуватиме вже сам. Я, зі свого боку, не тільки розповів про інноваційні можливості інструменту, але і дав можливість порівняти з конкурентами.

Вибір - вже ваше рішення..

 

px-850_krishka

 

Огляд підготовлено інтернет-магазином Іоніка

http://ionika.com.ua/

(С) Юра Клавішко 2013

Написати коментар

1 Коментар

  • Рейтинг: 0 + -
    Владимир:
    Бывает ли Casio Px-850 в сценическом варианте (ищу клавишу для студии)?
Google .